Yleistä

Lähtökohdat suunnittelulle
Tämä JUMA-RX1 vastaanotin on suunniteltu SRAL:n julkistamaan RX-suunnittelukilpailuun, jonka tehtävänä on suunnitella ja valmistaa vastaanotin, joka soveltuu aloittelevan radioharrastajan rakennettavaksi ja joka on yksinkertaisuudessaan mahdollisimman opettava ja käyttökelpoinen. Ohjeet kilpailuun on julkaistu RA-lehdessä 11/2004.

Yleistä vastaanottimesta
Suunniteltu ja toteutettu JUMA-RX1 perustuu suoraan sekoitukseen (Direct Conversion). Paikallisoskillaattori (VFO) on toteutettu mikrokontrollerin ohjaamalla DDS:llä (Direct Digital Synthesizer). Näin on saavutettu kompakti ja yksinkertainen rakenne, jonka taajuus-stabiilisuus on erinomainen ja vastaanottimen taajuusalue on laajakaistainen 100 kHZ…7.1 MHz. Toteutettu vastaanotin on DSB-tyyppinen (Double Side Band) ja soveltuu SSB- ja CW lähetyksien kuunteluun. Vastaanottimen virrankulutus on alle 50 mA.
 
Mekaaninen rakenne
Kotelointi on tehty pieneen 142x42x72 mm kokoiseen kaupalliseen alumiinikoteloon, joka koostuu rungosta ja kannesta. Rungon etu- ja takalevyyn on tehty tarvittavat aukot näytölle, säätimille ja liittimille. Kannessa on pieni kaiutin. 

Kuva1. JUMA-RX1 edestä

Kuva2. JUMA-RX1 takaa
Vastaanottimen rakenneosat
Vastaanottimeen on suunniteltu kaksi piirilevyä, RX-main-levy ja DDS-ohjaus-levy. Näyttönä toimii valmis LCD-moduli. 

RX-main-levyllä on sekoittaja, tarvittavat vahvistimet, SSB-suodatin, AGC ja jännitteen regulointi. RX-main-levy antaa DDS-levylle S-mittarijännitteen ja 12 voltin syöttöjännitteen. Paikallisoskilaattorisignaali ja kuittausäänet tulvat DDS-levyltä. 

DDS-levyllä on digitaalinen paikallisoskilaattori, jota ohjataan levyllä olevalla mikrokontrollerilla. Taajuus asetellaan kierrettävällä enkooderilla, jota mikrokontrolleri lukee ja asettaa DDS:n taajuudeksi. Lisäksi levyllä oleva mikrokontrolleri ohjaa LCD-näyttöä, jossa näytetään taajuus, graafinen S-mittari tai teholähteen jännite. Mikrokontrolleri tuottaa myös kuittausäänet.


Kuva 3. JUMA-RX rakenne
Monikäyttöisyys
JUMA-RX1:n piirilevyt on suunniteltu niin, että voit halutessasi rakentaa joko pelkän DDS-VFO:n tai RX-osan ja toteuttaa loput omilla rakenteilla.

Mukavia rakenteluhetkiä 73 de Juha OH2NLT ja Matti OH7SV